Prezentare

La 20 februarie 1865 se infiintează prima scoală din satul Cozmești.

Începuturile învățământului în localitatea Cozmești, ca în mai toată Moldova de odinioară se leagă de numele marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, care reușea să impună în anul. 1864 ”Legea instrucțiunii publice”, prin care învățământul primar devenea obligatoriu și gratuit.

Era prima lege școlară a statului național român, una din cele mai moderne la acea dată din Europa. Demn de subliniat este faptul că o astfel de lege nu exista la acea dată în țări ca Anglia sau Franța.

{gallery}scoala/ext/{/gallery}
In baza acestei legi, la 20 februarie 1865 se înființa prima scoală din satul Cozmești, în casa lui Constantin Popescu, primul învățătot al școlii. De atunci, cu mici excepții cauzate de războailele care au urmat școala din localitate a funcționat fără întrerupere, în diverse locații, inclusiv în fostul palat al familiei Sturdza, pentru ca actualmente să beneficieze de o clădire relativ nouă.

Rezulate bune au obținut elevii școlii și la examenele naționale de capacitate din ultimii ani, majoritatea dintre aceștia fiind admiși la liceele din zonă sau din Iași.

La faza județeană a Olimpiadei de chimie din acest an elevul Andrei Bordeianu a reușit să obțină o mențiune, rezultate bune obținînd și cei doi elevi participanți la olimpiada similară de biologie.

Actualmente, școala noastră cuprinde un număr de 354 de copii, incluzând aici atât învățământul primar cat și pecel gimnazial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.