Istoric

La 20 februarie 1865 se infiintează prima scoală din satul Cozmești.

Începuturile învățământului în localitatea Cozmești, ca în mai toată Moldova de odinioară se leagă de numele marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, care reușea să impună în anul. 1864 ”Legea instrucțiunii publice”, prin care învățământul primar devenea obligatoriu și gratuit.

Era prima lege școlară a statului național român, una din cele mai moderne la acea dată din Europa. Demn de subliniat este faptul că o astfel de lege nu exista la acea dată în țări ca Anglia sau Franța. In baza acestei legi, la 20 februarie 1865 se înființa prima scoală din satul Cozmești, în casa lui Constantin Popescu, primul învățătot al școlii. De atunci, cu mici excepții cauzate de războailele care au urmat școala din localitate a funcționat fără întrerupere, în diverse locații, inclusiv în fostul palat al familiei Sturdza, pentru ca actualmente să beneficieze de o clădire relativ nouă.

Dintre învățătorii care au trecut de-a lungul timpului prin aceasta localitate putem menționa pe Iordă-chescu, Dumitru Turculeț, Botez sau Hutanu.

Pe baza rezultatelor înregistrate de-a lungul anilor de elevii noștri putem spune că școala noastră are astăzi o frumoasă și bogată tradiție, mulți dintre absolvenții săi devenind personalități importante ale învățământului ieșean. Putem menționa aici pe profesorul Petre Bogdan, născut în anul 1873, care a învățat aici în sat, devenind apoi profesor universitar la Facultatea de chimie din Iași, unde a funcționat timp de 30 de ani.

Aceleași rezulate bune au obținut elevii școlii și la examenele naționale de capacitate din ultimii ani, majoritatea dintre aceștia fiind admiși la liceele din zonă sau din Iași.

La faza județeană a Olimpiadei de chimie din acest an elevul Andrei Bordeianu a reușit să obțină o mențiune, rezultate bune obținînd și cei doi elevi participanți la olimpiada similară de biologie.

Actualmente, școala noastră cuprinde un număr de 354 de copii, incluzând aici atât învățământul primar cat și pecel gimnazial.

Citat despre scoala din Cozmesti:

Personalul didactic ce a servit această școală dela înființare până în prezent este: Gh. Popescu, I.V.Hudiță, D. Codreanu, I. Calistru, Pr. Alexandru Iordăchescu, Aglaia Ionescu, Olimpia Zăhărescu, Constailn Iordăchescu, Varvara Drâmbei, Albertina Lateș, Virgina Mihăilescu, Zenobia Preda, D. Turculeț, Em. Turculeț, Zenobia Elisei, Virginia Drăgușanu, Eug. Voicu, Valeria Ioan, Gh. Popuțoaia, Maria Monach, C. Cercel, Maria Cotic. D. Huțanu, Eufr Ioan, Șt. Å¢intilă, Gh, Popescu, M. Covataru, Maria Huțanu, Elena Văzdoagă, Emilia Botez si Petru Botez.

Numărul elevilor înscriși dela înființare și până în prezent este de 5342 elevi.

Numărul absolvenților dela înființare și până în prezent este de 181 elevi.

Numărul elevilor după recensământ dela înființare până în prezent este de 9 658 elevi.

Localul este construit în 1927, cu 4 săli de învățământ și cancelarie, precum și locuință compusă din 3 camere, o cămară și o bucătărie. Școala și locuința după evaluarea din 15 Iulie. 1931, se ridică la suma de 430.000.

Dela data înfiintărei și până în 1919-20, școala a funcționat într’o casă pusă la dispoziție de comună, iar dela 1919-20 până în 1928, când s’a construit noul local, a funcționat într’o clădire cumpărată de un comitet format din locuitori de ai satului; predându-i-o școalei apoi.

Școala a fost în sarcina comunei dela 1864 până la 1919.

O parte de mobilier a fost procurat de comună, iar restul procurat de comitet

Primele amenzi au fost aplicate în anul l91l, luna Sept.în suma de 26,50 lei.

Numele școalei este: ”Constantin Iordăchescu”.

Casa de economie a fost înființată în anul 1911, având 116,dela 44 depunători.

Biblioteca s’a înființat în anul 1895 cu 15 cărți având 27 cetitori; treptat apoi s’a mărit și în prezent are 386 volume cu 272 cititori.

Școala de adulți a fost în anii 1911-12-13-14-15 și 1924 cu un număr de 235 elevi.

Posturile al II-lea și al III-lea sau înființat în 1919, al lV-lea fe în 1922, al V-lea în 1925 și al IV-lea 1926.
Această școală are o grădină în întindere de 2350 m2 precum și 5 ha. câmp de experiență, devenit din împroprietărirea înanul 1921.

Absolvenții acestei școli au devenit folositori societăței prin aceea că o bună parte dintrânșii au fost și sunt funcționari și lu­crători C. F. R., precum și învățători, preoți, ofițeri și profesori universitari.

La această școală între anii 1927 și 1930 a funcționat atât atelier de lemnărie condus de maistru V. Daj, cât și un atelier de tesătorie condus de maistra Câlta.

Director, D. HUȚANU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.